Blog

Studiecentrum Doorn 30 jaar

Laagdrempelige ondersteuning

 

Op 1 juli 1988 werd het Studiecentrum Doorn opgericht. Aanleiding was dat er in deze omgeving geen laagdrempelige ondersteuning was voor scholieren die moeite hadden met hun leeractiviteiten. Wij namen onze intrek in een pand aan de Dorpsstraat in Doorn, boven de ABN AMRO Bank.
Ons concept bleek aan te slaan. In een periode van ruim tien jaar groeiden wij uit ons jasje. Voor een optimale begeleiding hadden wij een groter onderkomen nodig. Daarom is het Studiecentrum in maart 2001 verhuisd naar de Amersfoortseweg 50, eveneens in Doorn. Daar delen wij een pand met het bedrijf Axance.

Brede doelgroep

Al sinds onze oprichting richten wij ons op een brede doelgroep. Alle leerlingen die niet genoeg resultaat boeken met alleen thuis studeren, kunnen bij ons terecht. Het maakt ons niet uit wat de achterliggende reden is.
Sommige scholieren hebben thuis te veel afleiding (computer, televisie, broertjes en zusjes) of te weinig zelfdiscipline. Anderen kunnen slecht structuur in hun werk aanbrengen of hebben door ziekte een achterstand opgelopen. Weer andere leerlingen hebben vakinhoudelijke begeleiding nodig, waar de ouders de tijd of kennis voor ontbreekt.
Hoe uiteenlopend de achtergronden ook zijn, we stellen aan iedereen één belangrijke voorwaarde. Een leerling die het Studiecentrum Doorn bezoekt, moet daarvoor zelf gemotiveerd zijn. Het volgen van begeleiding moet een keuze zijn waar de leerling zelf achter staat.

Groei van ons dienstenpakket

Onze belangrijkste activiteiten waren en zijn huiswerkbegeleiding en examentraining. Vanaf het begin hebben wij ook bijles en huiswerkbegeleiding op afstand aangeboden. Toen in de jaren 90 brede aandacht kwam voor leerstoornissen zoals dyslexie en dyscalculie, besloten wij remedial teaching in ons pakket op te nemen.
Sinds 1998 geven wij ook begeleiding speciaal gericht op brugklassers. Te vaak zagen we dat leerlingen door de overgang naar de middelbare school onder hun niveau presteerden. Ze kregen daardoor geen toegang tot de gewenste schoolrichting. Brugklasbegeleiding biedt deze groep een goede start.
De jongste loot aan de Studiecentrum-boom is ondersteuning in het volwassenonderwijs. Dit is zeer geschikt voor bijvoorbeeld leerlingen die hun diploma willen behalen middels deelcertificaten op het vavo. Een aantal dagdelen per week kunnen zij bij ons studiebegeleiding krijgen.

Studieplanner

Het Studiecentrum heeft in eigen beheer een studieplanner ontworpen. De waarde daarvan bleek al snel na invoering. De studieplanner geeft nog meer structuur en overzicht. Wij begeleiden onze leerlingen tot ieders volle tevredenheid door middel van deze planner.

Digitale hulpmiddelen

Digitale hulpmiddelen zijn niet meer weg te denken uit het moderne onderwijs. Logisch dus dat Studiecentrum Doorn van harte meedoet met deze ontwikkeling. Digitale leermiddelen middels de computer kunnen – mits goed ingezet – een uitstekende aanvulling zijn op onze persoonlijke begeleiding.

Vanaf augustus 2018, het begin van het schooljaar waarin wij 30 jaar bestaan, kunnen de leerlingen van het Studiecentrum gebruik maken van een gloednieuw wifi-netwerk. De digitale hulpmiddelen zijn daardoor sneller en beter beschikbaar.