Advies over studie- en beroepskeuze

De keuzes die leerlingen maken op de middelbare school, zijn vaak beslissend voor de rest van hun leven. Ondanks hun jonge leeftijd worden ze geconfronteerd met moeilijke vraagstukken. Wat willen ze worden? Wat voor vakkenpakket op de middelbare school hoort daarbij? En welke vervolgopleidingen? En waar zijn ze eigenlijk goed in? En waarin niet?

Natuurlijk worden leerlingen in hun beslissingen bijgestaan door hun ouders. Maar de hulp van een deskundige buitenstaander kan zeer verhelderend zijn. Daarom is het mogelijk bij Studiecentrum Doorn advies over studie- en/of beroepskeuze in te winnen. Wij hebben hiervoor een onafhankelijk bureau ingeschakeld.

3 thema’s

Het bureau neemt bij de leerlingen mondelinge en schriftelijke tests af. De 3 belangrijkste thema’s die daarin aan bod komen zijn:

●   Wat kan ik?
●   Wat vind ik leuk?
●   Wie ben ik?

Leerling vult op de computer een studie- en beroepskeuzetest in

Wat kan ik?

Om een goed antwoord te geven op deze vraag, test het bureau het algehele intelligentieniveau van de leerling. Tegelijkertijd wordt de aanleg voor verschillende vakonderdelen bekeken. Dit onderdeel bestaat uit een aantal tests van het ruimtelijk inzicht, verbaal abstractieniveau en intuïtief taalgevoel.

Wat vind ik leuk?

Bij de vraag ‘Wat vind ik leuk?’ staat de interesse van een leerling centraal. Vooral voor leerlingen die niet goed weten wat voor vakkenpakket ze moeten kiezen, is dit onderdeel nuttig. Behalve van interessetests maakt het adviesbureau gebruik van beroepen- en waardelijstjes.

Wie ben ik?

Hier wordt ingegaan op de persoonlijke kenmerken van een leerling. Hij of zij krijgt een aantal tests die meer inzicht geven in concentratievermogen, mate van faalangst, motivatie en sociale vaardigheid. Daarnaast worden de gedragingen van de leerling nauwkeurig geobserveerd.

Nabespreking

Op het Studiecentrum vindt een nabespreking plaats waarin de testresultaten worden besproken. De advisering wordt afgesloten met een schriftelijk verslag.

Meer informatie

Meer weten over advies over studie- en beroepskeuze? Bel directeur Roeland Schutte (0343 – 42 04 05) voor meer informatie of maak een afspraak. Hij is elke werkdag tussen 14.00 en 15.00 uur bereikbaar. Een mail sturen aan info@studiecentrumdoorn.nl kan natuurlijk ook.
U kunt ook via dit formulier meer informatie opvragen.

Inschrijven

Direct opgeven voor advies over studie- en beroepskeuze kan via dit inschrijfformulier. Op onze website staat ook meer informatie over onze algemene voorwaarden. De tarieven zijn op aanvraag beschikbaar.